Saç ekimi işlemi bireyin yaşamı boyunca geçen yıllar içinde saç hücrelerini olumsuz etkileyen faktörler den dolayı saç kaybına uğraması nedeni ile ense bölgesinden donör alandan alınan sağlıklı saç köklerinin saç kaybına uğramış bölgeye transfer edilmesi işlemidir . Cerrahi bir işlem olup sağlık bakanlığının belirlemiş olduğu standartlarda uzman ve yetkili ekip tarafından hastane ve ameliyathane ortamında yapılması gerekir . Aynı yöntem kullanılarak sakal , bıyık ve kaş ekimi de gerçekleştirilebilmektedir .
Saç ekimi yaptırmak isteyen bireylerin öncelikle yapması gereken uzman bir hekime muayene olup saç dökülmesi ile ilgili nedenlerin tespitinin yapılmasıdır.Bireyin saç dökülme nedeni metabolik bir rahatsızlık ise öncelikle bu rahatsızlığa yönelik medikal tedaviyi alması gerekir. Eğer bireyin yaşadığı saç kaybı bir hastalık kaynaklı değil ve o yaşına kadar geçen zamanda oluşan hücre kaybı kaynaklı ise saç ekimi işlemine karar verilir .
Sac ekimi yapılmasına karar verildikten sonra hastanın saç kaybı yaşadığı alanda yeni bir saç hattı belirlenip hastanın saçsız alanının ne kadar saç köküne (greft) ihtiyac duyduğu değerlendirilir. Donör alan belirlenen sayıda saç kökünün alınmasına müsait ise ameliyat planlanması yapılır . Hastanın saç kaybı yaşadığı alanlar ile ilgili planlama yapılırken beklenen doğallığın oluşturulabileceği ve maksimum verimin alınabileceği şekilde planlama yapılmalıdır . Yapılan planlama da hastanın fikirleri alınıp uzman olarak yönlendirme yapılarak bir mutabakat belirlenmeli işlem sonrası oluşacak sonuç hakkında hastanın ön fikri olmalıdır.
AMELİYAT AŞAMALARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME
Saç ekimi ameliyatı anestezi uygulaması, kök alımı aşaması, kanal açılması, ve kökekimi aşaması olarak 4 aşamalı bir işlemdir.
-
Saç ekimi ameliyatı olacak hastaya ilk uygulanan işlem anestezi işlemidir . Anestezi de tercih edilen yöntem yaygın olarak kullanılan lokal anestezi yöntemidir. Lokal anestezi hasta için başlangıçta hafif ağrılı bir süreçtir ancak anestezi uygulaması tamamlandıktan sonra hasta herhangi bir ağrı yada acı duymaz . Ayrıca lokal anestezi kalemi sayesinde ağrısız olarak uygulanabilmektedir. Donör alan ve ekim yapılacak alan olmak üzere iki kez uygulanır . Ağrı fobisi yaşayan hastalar için hafif sedasyon olacak şekilde genel anestezi yöntemi uygulansa da işlemin sağlıklı olarak devam ettirilebilmesi için pek tercih edilmez. Çünkü işlem esnasında hastanın yüz üstü yatması ve ara ara pozisyonunun değiştirilmesi gerekir.
-
Ense bölgesinde donör alan olarak adlandırılan alandan saç köklerinin fue mikro motor yardımı ile alınıp çıkartılması aşamasıdır. Bu aşamada önemli olan bireyin saç köklerinin kalitesi dokularının uygunluğu ve alım işlemini gerçekleştiren cerrahi personelin el becerisi ve tecrübesidir . Çünkü saç köklerinin alım esnasında zedelenmeden bozulmadan alınması işlemin başarılı sonlanması için son derece önemlidir. Alınan sağlıklı saç kökleri ; bu aşamada sayımı yapılır ve uygun steril şartlarda ve sıcaklıkta olmak üzere ekim aşamasına kadar bekletmek üzere korumaya alınır.
-
Donör alandan alınan sağlıklı saç köklerinin yerleştirilmesi için , saç kaybı yaşayan alanlarda hastanın yüz hatlarına uygun olarak belirlenen miktarda ,uygun açıda ve uygun sıklıkta minikdelikler(kanallar)açılmasıaşamasıdır.0.6-0.7mmlikcerrahisilityardımıileaçılır.Kanal açma işleminin ön hatta sık ve uygun açıda açılması bütün işlemin başarısının belirleyicisidir. Ön hatta sık bir şaç hattı oluşmadığı takdirde beklenen doğallık oluşması mümkün değildir.
-
Donör alandan alınan sağlıklı saç köklerinin saç kaybına uğramış alanlarda açılan minik deliklere ( kanallara ) cerrahi penset kullanılarak yerleştirilmesi ( ekilmesi) aşamasıdır . Bu işlemde de yine cerrahi personelin el becerisi ve tecrübesi son derece önemlidir. Ekilen saç kökleri ekim aşamasında zedelenmemeli dokusu bozulmadan kanallara yerleştirilmelidir . Çünkü dokusu bızulan saç kökü artık çöp olmuş demekktir herhangi bir işeyaramaz.